ee

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 13:03

Έκδοση Πρόσκλησης για την υποστήριξη της επικαιροποίησης των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης – ΒΑΑ των πόλεων Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Φλώρινας, προϋπολογισμού 186 χιλ. ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονί

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Κασαπίδης, υπέγραψε νέα Πρόσκληση, προϋπολογισμού 186.000 ευρώ για την υποστήριξη της επικαιροποίησης των 5 Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) (Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας) που υλοποιούνται στην Περιφέρεια με χρηματοδότηση  από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας τού ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι πέντε Στρατηγικές ΒΑΑ καταρτίστηκαν και ξεκίνησε η υλοποίησή τους από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας και συνεχίζεται και στο ΕΣΠΑ 2021-2027, με κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο το Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία».

Με την παρούσα Πρόσκληση παρέχεται Τεχνική Βοήθεια στους αντίστοιχους Δήμους ώστε να επικαιροποιήσουν τις Στρατηγικές ΒΑΑ και τα αντίστοιχα Επιχειρησιακά Σχέδια υλοποίησής τους.

Τα αναδυόμενα και προϋπάρχοντα ζητήματα αστικής ανάπτυξης (π.χ. αστική αναγέννηση, πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, αστική βιωσιμότητα, προσέλκυση επενδύσεων, εκστρατείες προώθησης πόλεων, κοινωνικός διαχωρισμός) απαιτούν την ανάπτυξη στρατηγικού πλαισίου και θέτουν υπό αμφισβήτηση τις παραδοσιακές προσεγγίσεις της αστικής πολιτικής και του πολεοδομικού σχεδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, από το τέλος της δεκαετίας του 1990 η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων και υπεγράφη η Χάρτα της Λειψίας για τις βιώσιμες πόλεις. Σε αυτήν διατυπώνονται δύο βασικές αρχές για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη: η εφαρμογή ολιστικής, ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πολιτικής και η έμφαση στις υποβαθμισμένες συνοικίες.

Σημαντική υπήρξε και η δρομολόγηση του αστικού θεματολογίου για την ΕΕ το 2016. Βασισμένο στη Χάρτα της Λειψίας, το Αστικό Θεματολόγιο υπογραμμίζει τη σημασία της ολοκληρωμένης προσέγγισης για την αστική ανάπτυξη, η οποία:

  • βαίνει πέραν της τομεακής πολιτικής·
  • υποστηρίζεται από συνεργασία μεταξύ επιπέδων και μεταξύ ενδιαφερομένων·
  • βαίνει πέραν των διοικητικών ορίων·
  • στοχεύει πόλεις όλων των μεγεθών.

Κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, η πολιτική συνοχής κατέστησε υποχρεωτική τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) και επιβεβαίωσε τη στρατηγική διάσταση της ολοκληρωμένης προσέγγισης.

Οι στρατηγικές σε αστικές περιοχές προάγονται μέσω της ολοκληρωμένης και τοποκεντρικής προσέγγισης της εδαφικής ανάπτυξης, όπου ολοκλήρωση σημαίνει πολυτομεακή πολιτική, πολυεπίπεδη και πολυσυλλεκτική διακυβέρνηση, καθώς και πολυεδαφική στρατηγική με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η παρούσα Πρόσκληση παρέχει τη δυνατότητα στις πέντε πόλεις που υλοποίησαν Στρατηγικές ΒΑΑ κατά την περίοδο 2014-2020, να τις επικαιροποιήσουν με βάσει νεότερα δεδομένα, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότησή τους από το Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία» και κατά την περίοδο 2021-2027.

Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/ από 16/03/2023 έως 28/04/2023 και ώρα 14:00:00.

Οι Πράξεις που θα ενταχθούν θα υλοποιηθούν με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικών Πόρων, μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 12 - «Τεχνική Βοήθεια –ΕΤΠΑ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας τού ΕΣΠΑ 2014-2020.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία» τού ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και πληροφορίες για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΕΣΠΑ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίες Διαχείρισης του Προγράμματος, στη διεύθυνση www.pepdym.gr, καθώς και τους λογαριασμούς τής ΕΥΔ ΠΔΜ στα κοινωνικά δίκτυα και συγκεκριμένα στο Facebook: @eyddym , στο Twitter: @eyd_dym & στο Instagram: @eyd_dym

Image
Image
Εγγραφή στο Newsletter

ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Προγράμματος "Δυτικής Μακεδονίας"

ΖΕΠ Κοζάνης 50100

Τηλέφωνο : 2461 3 50900

Ε- mail : dapepdm@mou.gr

Ε- mail Ιστοσελίδας :  infopepdym@gmail.com